neděle 31. ledna 2010

Jak získat práci v Second Life


Kořenem všeho zla je nedostatek peněz.“ Tak praví jedno moudré přísloví, které platí nejen v našem reálném světě, ale také ve virtuální realitě. Pokud tímto nedostatkem trpíte právě v Second Life, pak je právě vám určen tento článek. Společně se podíváme na to, jak a kde najít práci v SL. Ať už chcete pracovat jen pro radost, máte v úmyslu se seberealizovat nebo toužíte získat pár Lindenů navíc, určitě využijete poznatky dnešního článku a poznáte jednu z dalších stránek oblíbeného virtuálního světa. Dnešní článek ocení především začínající a mírně pokročilí uživatelé Second Life s rozvinutější angličtinou.

Ekonomika Second Life funguje na podobných principech jako v reálném světě. Existuje zde nabídka a poptávka po zaměstnání. Pokud se postavíte do fronty na virtuální úřad práce, pak se váš Avatar může stát dalším úspěšně zaměstnaným v SL. Je třeba si uvědomit, že zde existují (stejně jako v RL) požadavky pro každý druh povolání, které musíte splňovat. Práce je zde hodnocena v závislosti na druhu povolání a tak se může stát, že realitní makléř si vydělá více než průvodce nebo tanečník.

Chci se nechat zaměstnat, co pro to musím udělat?
Jeden z nejrozvinutějších portálů, který se zabývá nabízením práce, je avatar4hire.com. Nováčkům nabízejí pomoc s hledáním práce a také můžete využít služeb jejich mentorů. V následujících bodech si popíšeme, jak se zaregistrovat a začít hledat práci. Nejprve je třeba zahájit registraci přímo v Second Life:

Pro vstup do regionu použijte tento odkaz:
http://slurl.com/secondlife/Warbunton/78/104/37

1. klikněte pravým tlačítkem myši na ceduli: Looking for work? click here a zvolte Touch.
2. pokračujte v registraci na http://avatar4hire.com/myjobs/signup.php
Vyplňte osobní údaje, pak pokračujte, až vás to přihlásí a zobrazí se vám Edit Online Resume & Announce Availability.

Pokud si nepřejete, aby kdokoliv viděl vaše osobní údaje, zatrhněte: Keep my identifiable details anonymous on this website
Nyní musíte vyplnit jen údaje označené červenou hvězdičkou:

Candidate Details
Avatar Name: vyplňte jméno, které používáte v SL
Age Verified: jestli chcete ověřit váš věk, zatrhněte YES
AV Sex: vaše pohlaví (male-mužské, female-ženské)
Avatar D.O.B.: datum vytvoření vašeho avatara, zjistíte ve svém Profile (např. 2008-09-09)
Job Category: vyberte pracovní kategorii, která odpovídá vašim schopnostem (např. pro architekty je spíše Builders atd.)
Voice?: jestli používáte mikrofon, zadejte YES, pokud ne, tak NO.
Languages: které jazyky umíte (např. Czech, English)
Email: vyplňte váš email

[Education & Experience]
Work Experience: pokud máte nějaké pracovní zkušenosti, pak je zde uveďte. Pokud žádné nemáte, napište něco o sobě, vaše vlastnosti (např. spolehlivý, rychle se učím atd.)

[Availability & Preferences]
Available to Start: zde uveďte, odkdy jste schopni začít pracovat
Additional Notes: zde se můžete pochlubit vašimi úspěchy, co byste chtěli v SL dělat atd.

a nakonec zvolte SAVE

TIP: samozřejmě je nejlepší vypsat své klady, pracovní zkušenosti a také to, co umíte a co byste chtěli dělat. Tak zvýšíte svou šanci, že si vás někdo vybere.



Po přihlášení se vám zobrazí uvítací okno s nabídkou:
Edit your Resume - zde můžete upravit své údaje
View your resume - zobrazí se vám váš profil jak ho vidí zaměstnavatelé
Job Search - zde můžete vyhledávat pracovní příležitosti
Email Alerts - vyberete práci, která vás zajímá např. Builder, poté vám systém pošle na uvedený mail upozornění o nové práci

Váš účet s životopisem zůstane v databázi 3 měsíce, pokud ho na konci nereaktivujete, pak bude vymazán. Nyní se můžete začít poohlížet po pracovních příležitostech. Přeji vám, abyste úspěšně nalezli práci a úspěšně započali kariéru.

1 komentář:

  1. kde je tá ceduľa som totiž nová a ešte veľmi nevzdelaná v tejto oblasti...

    OdpovědětVymazat